Loge nr. 118 Tyras historie
Logens Chartermedlemmer
Foran fra ve.: Åse Randi Bakken, Doris Lefring, Greta Karin Mortensen.
Bak fra ve.: Randi Larsen, Trude Henning Vaag og Eks OM Laila Eli Moen.
Loge 118 Tyra er kanskje den eneste loge som har seks medlemmer på Charterbrevet, vanligvis er det fem.
DDRP Eli Alstad, anmodet Rebekkaloge nr. 4 Pax og nr. 73 Magdalene om å stifte en Rebekkaforening. 10 søstre fra loge nr. 73 Magdalene tok på seg dette ærefulle oppdraget. DSS Else Smith-Olsen stiftet så Rebekkaforeningen 10. juni 2002.
Formann ble: Åse Randi Bakken
Nestformann: Trude Henning Vaag
Sekretær: Lotte Irene Strømmen
Kasserer: Greta Karin Mortensen
Arkivar: Randi Larsen
BILDE av valgte embetsmenn 2004-2007
Foreningen arbeidet for å skaffe tilveie alle rekvisita en loge trenger i sitt arbeid, samt å sørge for et godt, økonomisk fundament. Kreativiteten var stor, det kom inn 14 forslag til emblem, og omtrent like mange navneforslag.
Emblemet som ble valgt, ble tegnet av søster Ann-Irene Enoksen. Forslaget på logenavn og logesang kom fra søster Lotte Irene Strømmen. Navnet på den nye logen ble Tyra. Det kom inn mange flotte gaver fra søstre, brødre og fra anonyme givere. Det var godt oppmøte og besøk fra alle logene på foreningens møtekvelder. Den 18. september 2004 kom Stor Sire Harald Thoen og hans Storembedsmenn til Odd Fellows lokaler på Kystad gård og instituerte Rebekkaloge nr. 118 Tyra.
Det ble overrakt mange flotte gaver til logen og enkeltpersoner. DSS Else Smith-Olsen var den første som fikk Tyraglasset, en kopi fra glass fra vikingetiden. De 30 søstrene hadde en arbeidssom tid. Logen jobbet jevnt og trutt, og medlemsstallet steg. Høsten 2007 var en travel tid, da alle logene i Trondheim forberedte flytting til nye lokaler i Hørløcks vei 66.
For å styrke samholdet ble det dannet ulike interessegrupper: Turgruppe, Bokklubb, Nisseverksted og det har blitt opprettet Teaterkontakt. Logen arrangerer Sosialaftener, hvor inntektene har gått til ulike foreninger og organisasjoner i nærmiljøet. Til logens utadrettede arbeid, hører det også med at vi har vi vært verter i Vår Frue åpen kirke.
To ganger i året holder vi Venneaftener hvor vi ber med oss personer som er interessert i medlemsskap, for å informere dem om vår virksomhet. Sommermøtene har vært lagt til forskjellige steder utenom Ordenshuset, unntatt i 2007, da det ble avholdt på Kystad gård.
Brit Jenny Kristiansen, Herold
FOREDRAG OM LOGE 118 TYRAS HISTORIE
Foredrag holdt på vårt møte i forbindelse med Loge nr. 118 Tyras 20-års jubileum den 18.09.24 - av vår søster Eks OM Laila Eli Moen.
Historikken for vår loge begynte i januar 2002, da vårt nå avdøde Distrikt Debutert Rådspresident, Else Smith-Olsen, anmodet 2 loger om å stifte en ny loge her i Trondheim. Vi var 10 søstre fra loge nr. 73 Magdalene som tok på seg dette oppdraget, og 10. juni samme år ble Rebekkaforeningen stiftet.
Å få være med og stifte en ny loge er meget interessant, men også svært krevende, spesielt når det gjelder å få på plass det økonomiske.
I vårt distrikt var det den gangen vanlig at alle Rebekkalogene eide hver sine drakter, regalier og alle rekvisitter en loge trengte i sitt arbeid. Med andre ord, vi måtte selv skaffe alt utstyret som vi trengte til den nye logen.
Det første vi måtte gjøre var å tenke på økonomien; hva måtte vi gjøre for å få en startkapital? Vi arrangerte flere pengeinnbringende tiltak; slik som sosialaftener, mannekengoppvisninger, utlodninger med hjemmelagde gevinster. Flere loger hadde også pengeinnbringende tiltak for oss. Vi fikk også anonyme pengegaver fra flere, bl.a. fra søstre og brødre, og det hjalp oss utrolig.
Vi hadde mange møter med gjennomgåelse av inntekter og utgifter. Budsjetter ble satt opp flere ganger, og revidert underveis. Da budsjettet nærmet seg et sekssifret tall, litt over ett hundre tusen kroner, ble spørsmålet; hva hadde vi råd til i første omgang? Hva skulle vi begynne med? Hva hadde vi penger til?
Det hadde etter hvert kommet til flere søstre i foreningen. Det ble satt i gang med innkjøp av stoffer. Det skulle sys regalier til alle embedsmenn. Drakter skulle sys til alle spill, hatter og resipiendkapper og alle rekvisitter som hører til. Mønster på drakter og resipiendkapper fikk vi låne av andre loger, da Den Norske Storloge ikke hadde mønster, men kun en beskrivelse og bilder på hvordan draktene skulle se ut.
Oppgavene ble fordelt på de søstrene som var flinkest til å brodere og sy, og de hadde vi heldigvis mange av. Jeg tror jeg trygt kan si i dag at våre drakter og regalier og kapper ble sydd og brodert helt profesjonelt, med de frynser og bånd som skulle til og med hjerter og stjerner. En flott alterduk ble også brodert av en søster. Det gikk med mange kvelder og sene nattetimer til alt dette. Men det må sies at vi hadde det kjempemorsomt i denne tiden, og det ble et utrolig fint samhold.
Etter hvert kom diskusjonen i gang i foreningen. Hva skulle den nye logen hete? Det kom inn flere forslag, og navnet ble Tyra, et historisk navn. Dronning Tyra var gift med Olav Tryggvasson, grunnleggeren av vår by Trondheim. Tyra var en elsket hustru, venn og støtte for en konge som i Kongesagaen nevnes som en nybrottsmann. Dette passet godt for oss – for vår loge med navnet Tyra skulle også gjøre «nybrottsarbeid». Vi mente at navnet skulle være en hjelper for oss til å bygge og utvikle en loge som vi alle skulle bli glad i.
Etter at navnet ble bestemt, ble vårt emblem diskutert. Hvordan skulle det se ut? Skulle det være rundt, ovalt eller femkantet? Og, ikke minst, hvilket motiv og hvilke farger? Vi tok en avgjørelse og forslaget ble innsendt til Den Norske Storlogen for godkjennelse. Emblemets motiv ble Dronning Tyra i høysetet med blå bakgrunn. Den blå bakgrunnen skulle minne oss om den blå Trondheimsfjorden. Vårt emblem, som vi er så stolte av, ble tegnet av vår Eks storrepresentant Ann-Irene Enoksen. Da navnet på vår loge var bestemt, ble vår logesang skrevet av en av våre dyktige søstre.
Da våren 2004 kom, hadde vi en spennende og hektisk periode foran oss. Vi hadde fått mye av utstyret på plass. Vi hadde fått mange gaver underveis fra søstre og brødre fra andre loger, og fra våre egne søstre. Det var rekvisitter som skulle brukes i logesalen og på våre ettermøter og i logens drift.
Vi hadde også da fått godkjenning fra Den Norske Storloge om at vi var berettiget til å få starte en ny loge. Vi hadde da 30 søstre, der minst 20 søstre måtte inneha Den Høye Sannhets Grad. Vår økonomi ble også godkjent.
Den 18. september 2004 ble vår loge instituert av daværende Stor Sire Harald Thoen og hans Storembedsmenn, i lokalene på Kystad Gård. Det ble en høytidelig seremoni og en flott installasjon av embedsmenn.
Der fikk vi vårt Charterbrev, som var et synlig bevis på at vi var en fullverdig loge. Dette Charterbrevet henger i logesalen, og skal henge der på alle våre møter. Charterbrevet er et bevis på at loge Tyra drives etter lover og regler underlagt Den uavhengige Norske Storloge.
På dette Charterbrevet står navnene på de søstre som den gang stiftet loge nr. 118 Tyra: Åse Randi Bakken, Greta Mortensen, Randi Larsen, Trude Henning, Doris Lefring og Laila Eli Moen.
Vi var da 30 medlemmer som skulle ta fatt på nybrottsarbeid i loge Tyra. Mange av søstrene hadde lite logeerfaring. Flere hadde ikke fått alle gradene, og det ble en utfordring for oss alle, spesielt ved gradspasseringer. Det hendte at noen av oss, flere ganger, måtte forlate våre embedsstoler for å få gjennomført en gradspassering. Det hendte også at det var helt tomt i salen for søstre, når alle hadde fått hver sine oppgaver. Hadde vi noen søstre som var bortreist eller syke, måtte vi låne aktører fra andre loger.
Vi ble en sterk og sammensveiset loge, vi ble som en stor familie, der de eldste hjalp de yngste. Alle gledet seg til hvert logemøte, alle var spente på hvilke nye oppgaver de skulle få den kvelden, for nye oppgaver fikk vi alltid tildelt på hvert møte.
Mange av oss søstre hadde flere doble oppgaver i nemder og komiteer, dette måtte til for å alt på plass. Vi hadde en utfordring til, og det var at vi måtte ha en Storrepresentant og en fung. Eks OM. Vi søkte Den Norske Storlogen om dispensasjon på disse to, og vi fikk dermed låne Eks OM Åse Johansen fra loge nr. 4 Pax som Storrepresentant i 3 år, og vi fikk velge en 3. grads søster som skulle fungere som Fung. Eks OM. Alle valgte og utnevnte embedsmenn måtte sitte i 3 år pga. at logen ble stiftet midt i en valgperiode. Det var en krevende og arbeidsom tid, men en lærerik og hyggelig 3-års periode for oss alle.
Av oss 30 søstre som var med og stiftet Tyra i 2004, er det mange som fortsatt er medlemmer og er aktive.
Noen måneder etter at vi ble instituert på Kystad Gård, ble Kystad Gård solgt, og alle logene i Trondheim flyttet til nytt logehus som Odd Fellow Sentrene da hadde kjøpt.