7,5 millioner kroner til Landssaken hittil
Status pr. mars 2025
Artikkelen er sakset fra DTK nr. 1 2025
Av Erland Kroken markedssjef Norsk Luftambulanse
![]() Stephen Sollid generalsekretær |
![]() Helikoptermodell en såkalt mockup med hvordan det mulig kan se ut med en CT |
Knapt ett år etter at den nye landssaken til støtte for Stiftelsen Norsk Luftambulanse ble rullet i gang vårparten 2024, er det kommet inn hele7,5 millioner kroner. Målet om å passere 15 millioner er absolutt innenforrekkevidde.
Stiftelsen Norsk Luftambulansesideelle arbeid for å få raskere og bedrebehandling for alle som rammes avhjerneslag, er noe som virkelig harengasjert Ordenen. Stiftelsen har flerestore prosjekter knyttet til hjerneslag, og det virkelig store håretemålet om å få en CT i et helikopter
kalles rett og slett en månelanding ihelseutvikling.
Hvordan ligger så dettearbeidet an per mars i 2025?
Generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Stephen J. M. Sollid forteller at han på vegne av organisasjonen ønsker å sende en stor takk til alle i Odd Fellow Ordenen som
gjør en fantastisk jobb for landssaken.
– Det er utrolig å se den kreativiteten loger rundt i landet legger i dette arbeidet, og fantastisk å se at det etter litt over ett år er kommet inn hele 7,5 millioner kroner. Landssaken er viktig for oss, derfor har vi også lagt ned store ressurser til å følge opp alle som ønsker foredrag, innlegg og stands. På dette året har vi blant annet holdt over 40 foredrag for loger over hele landet. Nye avtaler er i kalenderen. Dette gjør vi for å kunne fortelle om arbeidet vårt og landssaken på en best mulig måte. Det er viktig, fordi saken er kompleks forteller general sekretæren.
Tidkrevende
– Nybrottsarbeid og innovasjon er spennende og viktig, men også utfordrende og tidkrevende. Før vi kan fly med en CT ombord må vår leverandør i Australia, Micro-X, gjøre mye utviklingsarbeid som tar tid. De jobber nå med å utvikle den første utgave av ny CT for bruk på sykehus. Dette er da med helt ny teknologi, såkalt «nano teknologi».
Denne skal da brukes til en pasient studie mtp medisinsk godkjenning. Når pasientstudien er gjennomført, starter arbeidet med utgaven for helikopter. Alt dette arbeidet gjøres av Micro-X.
Parallelt med dette legges det til rette for at CT maskinen skal passe inn i våre helikopter. Her bistår vi med vår kompetanse innen luftfart, med råd og veiledning.
Utvikling og godkjenning av de forskjellige CT’ne tar tid, og det er vanskelig å forutse når en CT er klar for test i våre helikoptre. Men samar beidet med Odd Fellow og pengene som samles inn blir helt sentrale i vårt hjerneprogram, der det foregår flere parallelle prosjekter, for raskere diagnose og behandling for alle som rammes av hjerneslag.
Det er derfor ingen tvil om at det hårete målet fortsatt er like klart: En prototype CT skal inn i et helikopter, og den aller første skal få navnet «Odd Fellow CT-1», smiler general
sekretæren.