NOFA Møre og Romsdal
Lørdag 11. februar 2023 var en stor dag for Odd Fellow-familien i Møre og Romsdal
Av Hanna-Kari Thue
I en fullsatt logesal i Rosenes by, Molde, ble Norsk Odd Fellow Akademi i Møre og Romsdal (NOFA) høytidlig instituert.
Det var Preses i NOFA/Europeisk Stor Sire Morten Buan som foretok institueringen, i henhold til godkjent søknad fra to søstre og to brødre i Distriktene 4 Sunnmøre og 18 Nordmøre og Romsdal.
NOFA Møre og Romsdal er det 10. akademiet i Ordenen. Det har kun gått ett års til siden fire DSS-er i fellesskap tok opp temaet i et møte på Åndalsnes. Etter det har utviklingen gått i rekordfart. Pr. i dag har det rykende ferske akademiet 32 medlemmer, og det strømmer stadig til med nye prosjekter.
Møre og Romsdal er et langstrakt fylke med mange fjordkryssinger. Det er derfor naturlig at det er delt i to distrikter, nr. 4 Sunnmøre og nr. 18 Nordmøre og Romsdal. Det var mange som hadde lang reiseveg til den høytidlige institueringen i Molde, som totalt samlet 85 søstre og brødre fra nord til sør i fylket.
Ledelse på fem
Regionalt Akademi Møre og Romsdal er organisatorisk underlagt Norsk Odd Fellow Akademi. Den regionale ledelsen, Rådet, består av fem medlemmer; Leder DSS Lillian Nicolaisen, Sekr. Eks HM Sylvia Bjørnvik Mundal, Kass. DSS Odd Nasvik, samt to rådsmedlemmer, Eks OM Elisabeth Fiskerstrand Ness og OM Ragnhild Naas.
Preses Morten Buan takket rådsmedlemmene for å ha sagt ja til å stå i spissen for NOFA Møre og Romsdal. I sin tale i logesalen viste han til Ordenens 200-årige historie, og understreket at Odd Fellow Ordenen alltid hadde vært en verdibærende Orden. Dagens utfordringer ligger nettopp i å tenke igjennom disse verdiene slik at de blir friske, nye og anvendelige i dagens pulserende liv.
Foredrag
På ettermøtet var det foredrag. Preses Morten Buan snakket om Odd Fellow Ordenen i en utfordrende tid med krigen i Ukraina som bakteppe. Ordenssøsken i hele Europa og USA har samlet inn store summer for å hjelpe det ukrainske folket. Ukrainske brødre har gitt uttrykk for at det de setter aller størst pris på er broderskapet i Odd Fellow Ordenen, verdiene som vises i praksis i en vanskelig tid.
Mari Anne Bjørkmann og Marte Karoline Sjømæling fra Demensteamet i Molde kommune hadde ”Demens i hverdagen” som tema. Dette er et viktig emne som mange synes det er vanskelig å forholde seg til. Sosial kontakt og god kommunikasjon er viktige stikkord i forhold til en person med demens. SDSS for rekruttering Hans Einum hadde i tillegg et kort innlegg om rekruttering i Ordenen.