Loge nr 64 Olaf Hallan. Drammen
Stiftet 10.5.1960.
Olaf Hallan var den som startet Hallan Papp AS. Det betydde sikkert mye for industrimiljøet i Drammen. Fabrikken er nå nedlagt. Det er ikke sikkert at det er hovedgrunnen til valg av logenavnet, Olav Hallan var også Stor Sire fra 1950 til 1957.
Trelastproduksjonen gjennomgikk en kraftig nyutvikling etter år 1900. Fra en industri som vesentlig besto av sagbruk ble den kraftig utvidet. Den viktigste starten var tresliperiene, etter en industriell metode utviklet i Tyskland i 1840-årene. Det første sliperiet i Norge ble opprettet ved Akerselva i 1843. I 1840 ble dessuten sulfittmetoden til å frigjøre trefiber ved å oppløse ligninet (limet mellom fibrene) oppfunnet, og i 1884 fikk vi sulfatprosessen som hadde samme virkning.
Ved den første ble tre kokt i syre, ved den andre i alkalisk væske. Nå kunne man i papirfabrikasjonen gå over fra å bruke tekstilfiber til å bruke trefiber. Ved siden av papir kunne man nå produsere papp/kartong og fikk nye fabrikker bl.a. Hallan Papp As (1911) i Drammen, Rena kartong (1917) på Rena og Saugbruksforeningen (1915) i Halden.
Som en kuriositet kan jeg nevne at ifølge NRK-programmet Antikviteter og Snurrepiperier inspirerte variasjonen i kartonger sønnesønnen Knut Christian Hallan til å starte Norsk Emballasje Museum på Ulvøya i Oslo. Samlingen inneholder over 12000 gjenstander. Endringene i pappeskene for vaskemidlet PEP kan illustrere litt av likestillingsspørsmålet. På 50-tallet avbildet eskene husmoren med tørkle og forkle som skurer og tørker støv. På 60-tallet var kvinnen uten forkle og tørkle. På 70-tallet var kvinnen byttet ut med et ektepar. Hun vasker gulvet og han tar oppvasken -og kvinnen så mest fornøyd ut. Vi har jo også fått likestilling i Odd Fellow.
Logens segl: Figur med fakkel.