Loge nr 61 Terje Vigen. Arendal
Stiftet 10.10.1959.
Terje Vigen er et episk dikt av Henrik Ibsen, trykt første gang i ''Nytaarsgave" for "Illustreret Nyhedsblad" i 1862. Det ble folkelesning og det oppsto flere teorier om Terje Vigen som historisk person, noe han etter undersøkelse av kirkebøkene fra den tid, ikke kunne ha vært. Vigen behøvde kanskje ikke å være kirkebokført etternavn.
Det som i alminnelighet kalles "Terje Vigens grav" er en bauta til minne om alle fra Grimstadtraktene som satte livet til i nødsårene 1806-1814. Den ble reist i 1906 og har på baksiden et sitat fra Ibsens dikt. Bautaen kunne ikke være utgangspunkt for et dikt i 1862. Ifølge tradisjonen skal det i området ha ligget en grav som noenlunde svarte til Ibsens beskrivelse. Siste verset i hans dikt er slik:
Ved Fjære kirke jeg så en grav,
den lå på en værhård plett,
den var ikke skjøttet, var sunken og lav,
men bar dog sitt sorte brett.
Der stod "Thærie Wiighen" med hvitmalt skrift
samt året han hvile fant.
Han laes for solbrann og vindes vift
og derfor ble gresset så stridt og stivt
men med ville blomster iblant.
Nødsårene var Napoleonskrigene, og også Tromsø har navn fra den tiden, Bodenhoffs gate. Bodenhoff med tilnavnet "Løven fra Tromsø", var kaptein på det norske skipet som hadde tatt prise i et engelsk skip som ble gjenerobret i slaget på Pølsehavna i 1806.
Fjære var egen kommune mellom Arendal og Grimstad. Den ble slått sammen med Grimstad i 1971. Funn fra stein-og jernalder vitner om gammel bosetning. Fjære kirke var bygd i middelalderen, utvidet på 1200-tallet.
Logens segl: Stilisert I.O.O.F.