Overmestre

Alle Søstre og Brødre i Logene I Vest-Agder.

I forbindelse med vår Loges 200-års jubileum skal det deles ut en storslått gave til en verdig kandidat som gjør en innsats i vårt nærmiljø. Prosjektgruppa som arbeider med jubileet har kommet frem til at gaven skal gis til de som er vår fremtid, og som ligger våre hjerter nærme, nemlig barn og unge. Her sitter vi igjen med to kandidater, Sykehusklovnene og Blå Kors’ arbeid for barn og unge.

Komiteen vurderte flere kandidater, men disse to kandidatene skilte seg ut som samfunnsengasjerte, uselviske organisasjoner som dekker hele fylket vårt med sitt arbeid. De er også organisasjoner uten faste offentlige tilskudd og overføringer, og deres uegennyttige arbeid kommer de som arbeidet er rettet mot, direkte til nytte. De tar vare på de svake i vårt samfunn, og kan hjelpe dem til et verdig og engasjert voksenliv. Samtidig har de har kompetanse og faglig styrke i sin stab som sikrer en god kvalitet på deres engasjement.

 

Vi kjenner alle til Sykehusklovnenes arbeid med å spre glede og håp, trøst og alternativ smertelindring for barn og unge som ligger på sykehus eller er i annen behandling. De gjør en fantastisk jobb, og er til stor hjelp både for pleiepersonell, behandlere og foreldre med syke barn. Og selvfølgelig mot barnet selv.

Sykehusklovnene er en ideell organisasjon som finansieres stort sett av gaver og fond. Det finnes nå 41 klovner på landsbasis, og med 6 til under utdannelse. De har et årlig budsjett på 18 millioner. Alle klovnene er utdannet skuespillere. Når de blir ansatt som sykehusklovn, får de en tilleggsutdannelse på 1 ½ år innen sykehusklovning før de kan begynne å praktisere. Her lærer de å bli klovner, samt en dyptgående innføring i sykdomsbildene til barnepasientene de vil møte i sitt arbeid. Så foruten å drive med «vanlig klovning» er de med i behandling, de trygger barnet og avlaster lege/pleier og eventuelt foreldre, slik at både barnet selv og helsepersonell får en betydelig bedre situasjon under selve behandlingen. Det har vist seg at barnet trenger betydelig mindre smertebehandling hvis de har en klovn med seg. De er også blitt en faktor hos dødene barn som får behandling både på sykehus og i egne hjem.

De kommer fast 1 gang i uken til SSK som har barneavdelingen for Vest-Agder. Men med nok midler vil de gjerne utvide slik at de kan være her 2 ganger pr. uke. Sykehusklovnene deltar også i behandling av barn med traumer og psykiske utfordringer.

Klovnene eier selv selskapet «Sykehusklovnene» hvor Trygve Nordby er styreleder. Gründerne Tove Karolussen og Siv Øvsthus er fremdeles med som aktive klovner.



 

Den andre kandidaten, Blå Kors´ arbeid med barn og unge, er et omfattende arbeid som legges ned av denne ideelle organisasjonen. Blå Kors´ arbeid dekker hele fylket, og gir tilbud og har samarbeid med alle instanser, både skoleverk, helsepersonell og ordensinstanser overalt i Vest-Agder.

Vi har her:

  1. Barnas Stasjon, et prosjekt med sikte på forebygging og å bryte mønstre for barn i belastende miljøer. Dette arbeidet startes også nå opp i Lyngdal i tillegg til de andre byene det allerede er etablert i i vårt distrikt.

  2. Blå Kors Ferier, de har opptil 12 leirer og ferietilbud pr. år som dekker hele fylket. Leirene holdes på Knaben og i Sirdal. De har en pott penger som dekker lønn og drift av leirene, men ikke finansiering til aktiviteter. Her kommer innsamlede midler til anvendelse. Det er ca. 20 barn/unge på hver leir hvor fagfolk, frivillige og tidligere leirdeltakere er ledere. Disse leirene er i tett samarbeid med Abup og kommunene i fylket. Deltakerne blir hentet inn gjennom eget apparat, samt samarbeid med skoleverket, politi, Abup og Forebyggende enhet.

  3. Kick Off. Her prioriteres unge med psykiske utfordringer og vanskeligheter. De har bl.a. en Videregående skole på Øvrebø hvor 97% av elevene får fagbrev ved uteksaminering, og hvor de i ettertid får tett oppfølging og faste samtaler av kvalifiserte fagfolk.

  4. Blå Kors Ung. Aldersgruppen det jobbes med i dette prosjektet er fra 13 til 19 år. Her er det treff hver helg hvor 50-60 unge samles til aktivt og trygt fellesskap. Pt. bare i Kristiansand, men tilbudet er for hele fylket, men fra 2020 vil dette også være en realitet også i Listerregionen hvor tomt står klar til bygging, og med sentrale støttespillere som lokalpolitikere og Hans Fredrik Grøvan i fremste rekke.

  5. Chat. Egen åpen chattelinje på Blå Kors’ hjemmesider hvor de har 5000 til 6000 samtaler i året!

  6. Posebyen Kulturskole. Kulturtilbud for barn/unge i Kristiansand for barn uten midler til å få kulturell opplæring. For tiden finnes dette tilbudet bare i Kristiansand. De har 52 elever innen forskjellige former for kulturuttrykk.

Blå Kors har ca. 50% av all rusbehandling i Norge.

Komiteens tanker omkring Blå Kors’ arbeid er primært å vinkle gaven mot arbeidet for barn/ungdom som dekker hele fylket, som ferietilbudene de gir, og de fellesskapene som tilbys. Blå Kors vil kunne flagge gaven gjennom egne kanaler, egne medier og har også god innpass i lokalpressen i fylket.

Blå Kors har et flott slagord som sier: MED HJERT, KUNNSKAP OG KRAFT SKAPER BLÅ KORS MULIGHETER FOR MESTRING OG MENING.

 

Komiteen håper disse opplysningene gir våre brødre og søstre innsikt nok til å gi sin stemme til en av kandidatene, slik at gaven vår kan gjøre en forskjell for den kandidaten som vil motta den.

 

Med vennlig hilsen i

Vennskap, Kjærlighet og Sannhet

For Prosjektkomiteen for 200-års jubileet

Sr. Trude Hauge.