Samtalemøte i regi av Norsk Odd Fellow Akademi
Invitasjonen som var underskrevet av Leder for Institutt for Etisk forskning Selle Marie Horntvedt og medlem av samme institutt Ole-Johan Bay Gundersen ble sendt til de enkelte Odd Fellow- og Rebekkaloger. Det var 19 påmeldte, men gledelig var det at 29 brødre og søstre møtte. Serveringen var enkel: kringle, te og kaffe. Vi satt rundt fire bord og etter et innledende foredrag, gikk samtalen om dagens tema livlig og høylydt.
Vi har så heldige å få leder for Institutt for Rituell og Ordenshistorisk forskning Kjell-Henrik Hendrichs til å innlede om dagens tema, som var ”VENNSKAP”. Han tok utgangspunkt i og brukte aktivt momenter fra flere av artiklene i Norsk Odd Fellow Akademis første årbok, som også har ”vennskap” som tema. I det han kalte sine refleksjoner, minnet Hendrichs oss om at vennskap finnes i alle kulturer og ordet finnes i alle språk, men at begrepet stadig må innholdsbestemmes. Især er det viktig med en slik innholdsbetemmelse i dag hvor vi kanskje tar for lettvint på begrepet når vi omtaler som venner mennesker som vi har et perifert og overfladisk forhold til.
Hendrichs fremholdt at vennskap krever både en viss lengde og dypde, og at en må reflektere over om en for eksempel kan omtale arbeidskamerater og mennesker en møter på Facebook som venner. Alle trenger vi venner, men for de aller fleste er det umulig å ha flere enn en håndfull venner. En venn spiller en stor rolle i et menneskes utvikling; en venn speiler hvem jeg er, gir identitet.
En viktig bestemmelse av vennskap er at det er basert på tillit og åpenhet. En venn kan en snakke dypt, alvorlig og fortrolig med. En venn velger en også selv. Alt dette er betydningsfullt, for en må sette noe inn på å beholde og bevare et vennskap; det er ikke selvgående.
Til tider kan vennskap koste. Venner kan svikte og tillit kan bli brutt. Da kan det være nødvendig å vurdere hvilken verdi en tillegger vennskapet. Ikke alle vennskap har vel livets rett. Men Hendrichs minnet oss om at ”et menneske er mer enn sine handlinger”, og om hva Jesus sa til disiplene i sin trengselstid da mange forlot han ”Vil også dere gå bort”.
Både Kjell-Henrik Hendrichs refleksjoner rundt temaet og samtalen rundt bordene etterpå ga tydelige indikasjoner på hvor viktig temaet er. Det er på ingen måte ”utsnakket” og utdebattert. Det ble klart og tydelig at det er et tema som bør tas opp i den enkelte Rebekka- og Odd Fellow loge.