Norsk Odd Fellow Akademi avholder sitt møte nr. 2 i Kristiansand
Bror Tore Lund Andersen holdt foredrag med tittelen ”Hvorfor har vi tre Odd Fellow Ordener?”
Det var 54 interesserte søstre og brødre fra Aust- og Vest-Agder tilstede. En lydhør forsamling som i mer enn en time ble fenget av Bror Tore Lund Andersens fortellerglede og kunnskap om emnet. Jeg har lyst til å gi et lite referat fra hans foredrag.
Tore Lund Andersen startet med å spørre om det virkelig er slik at vi har tre Odd Fellow Ordener. For å kunne svare på dette spørsmålet, tok han oss 400 år tilbake i tid. Vi fikk et innblikk i de politiske, sosiale tilstandene og implisitt religiøse tilstandene i England fra 1537 og fremover i tid.
Han sa at de første logene i virkeligheten var rikmannsklubber. Disse kaltes Aristarchus loger, med et lovverk som er kjent fra møtereferater fra 1748. I disse logene ble det sverget troskap til monarken. Aristarchus logene tilhørte The Patriotic Odd Fellows.
Den andre ordensgrenen var The Ancient Grand Lodge. Mellom disse to var det kamp, en kamp som frem til 1745 medførte dødsstraff for å være en Odd Fellow. Etter hvert ble det enighet om samarbeid, og fra 1796 ble de to grenene en enhet med bestemmelse om at all tale om politikk og religion skulle være forbudt. Dette er The Grand United Order.
Fra 1796 begynner altså Odd Fellow Ordenen å få et etisk grunnlag. Dette var noe nytt. Men noen var misnøyde og gjorde opprør med forfølgelse som resultat. Parliamentet bestemmer ved lov at det er forbudt å avlegge ed til noen andre enn monarken.
Så gir vår foredragsholder et lite innblikk i Thomas Wildeys liv. I 1806, straks etter at han hadde mottatt sine mesterpapirer som smed, ble han tatt opp i et helt uavhengig håndverkslaug. Vi hører at han grunnlegger logen The Morning Star i London, en loge som senere gikk inn i The Grand Union Order og senere flyttet til Sheffield i Yorkshire og etter hvert ble ”oppslukt” av Manchester Unity.
I tidsrommet 1806 - 1817 hører vi ikke mer om Thomas Wildey. Da går han om bord i et skip som fører han til Amerika. De to første årene her synes han ikke å være opptatt av Odd Fellow Ordenen overhodet. Men i 1819 instituerer han selv loge Washington nr. 1. Nå er det en Grand United Order loge også i Amerika. Men freden brytes ved at Henry Jackson fra Manchester Unity i Liverpool dukker opp på arenaen i 1819. Han har fullmakt til å grunnlegge Amerikas første Odd Fellow loge i Baltimore. Men han kommer for sent, loge Washington eksisterer allerede. Jackson oppretter så loge nr. 2 Franklin og vil ha fribrev. Men Thomas Wildey har allerede fått fribrev fra loge Duke of York i Preston, Lancashire og fått fribrev herfra. Også her er Henry Jackson for sent ute, for loge Duke of York har slått seg sammen med Manchester Unity. I 1926 reiser Thomas Wildey til England for å få charter fra Manchester Unity; noe han oppnår 15. mai 1826.
Vi får høre at det er ulike syn på når Manchester Unity ble stiftet. Men 1810 anerkjennes som stiftelsestidspunkt. Denne Ordenen ble sett på med mistenksomhet av myndighetene fordi de avla ed, og ikke til tronen. I 1834 ble det bestemt at fra nå av skulle Ordenen avstå fra avsvergelser med hånden på hjertet og på Bibelen, men det kunne avgis løfter. Dette reagerte The Sovereign Grand Lodge i Amerika på. Det kom til brudd i 1842. Den egentlige grunnen var at England hadde opphevet slaveriet i 1810, og tenkningen var nå at også negre skulle kunne bli medlemmer av Manchester Unity Ordenen. I Amerika var Ordenen for ”white men only”. Dette varte til 1968, det året Martin Luther King ble drept.
Så vender Tore Lund Andersen tilbake til spørsmålet han stilte i begynnelsen , nemblig om det er tre Odd Fellow Ordener. Svaret hans er: ”Vi har vår Orden, vi har Manchester Unity og vi har Grand United Order”
Etter foredraget overrakte bror Tore Lund Andersen Akademiet et bilde av skuta Dredenot, som en tenker, Thomas Wildey dro til Amerika med. Leder for Institutt for Etisk forskning, Selle Marie Horntvedt mottok også på vegne av NOFA boka Hemmelige Ordener skrevet av Anton Schønning Johnson og oversatt av Tore Lund Andersen samt verket Odd Fellow Ordenens liv og virke på Agder gjennom 88 år. Og ikke minst overrakte Tone og Tore Lund Andersen Akademiet ”The Thomas Spence Token”. En liten ”halfpenny” mynt som viser toryen William Pitt og whigen Charles James Fox. Under står det Odd Fellows og symboliserer at Odd Fellow Ordenen er blitt en. Baksiden av mynten viser hånden med hjertet omkranset av en laurbærkrans.