Det forteller Dag-Runar Pedersen i Odd Fellow Ordenen. Søndag 19. april inviterer Ordenen til storkonsert i Søm kirke med organist Reidar Skaaland og fiolinist Ragnhild Ek Zeiler.

Av Ivar Eidsaa

Ideen til konserten fikk Pedersen da han deltok i bisettelsen til en god venn. Organist Gillian Wilder satt under bisettelsen ved orgelet i Kristiansand kapell.
- Jeg har aldri tidligere hørt noen spille så bra på orgel noen gang, og jeg har vært med på noen bisettelser gjennom årenes løp, sier Pedersen.
Da tentes ideen om å arrangere en konsert med Wilder som organist. Det hele utviklet seg. Wilder takket ja til å delta, men ønsket samtidig å ha med en fiolinist. Det ble videre bestemt å legge konserten til Søm kirke, ifølge Pedersen en av de flotteste kirkene i Norge.

Kjell Nupen

Datoen 19. april kolliderte med et annet oppdrag for Gillian Wilder. Reidar Skaaland ble kontaktet, og han takket ja, og foreslo å invitere med fiolinisten Ragnhild Ek Zeiler.
- Hele ideen med konserten «Fra Mørke Til Lys», måtte arrangeres nå, når våren gjør sin ankomst, og med Søm kirke som konsertsted. Hele ideen med Kjell Nupens arbeider i kirken, har samme overskrift som vi har satt på konserten. Han ønsket å bygge en arbeidskirke som også kunne stå som en katedral hvor ens barnebarns barnebarn også kunne sokne til, sier han.
- I Odd Fellow-sammenheng benytter vi det samme begrepet «Fra Mørke Til Lys». I ordenen snakker vi mye om etisk dannelse, og lære mer om medmenneskelighet, toleranse, nestekjærlighet og respekt. Det hører derfor med en dimensjon til, utover ordene, den kunstneriske biten som spiller på følelsene våre og som kan forsterke et slikt budskap, fremholder han.
- I det å bygge opp et menneske, er også det musikalske en dimensjon som må være med, sier han.

Til ettertanke

- Hva kan de som kommer forvente seg å høre?
- En orgel- og fiolinkonsert, men hvor vi i ulike bruddstykker beveger oss fra mørke til lys i det musikalske uttrykket. Det å kunne lytte, og være i en kontemplasjon, til ettertanke, og la musikken og hele bygget være med å gå den enkelte noe, sier Pedersen.
Alle Odd Fellows på hele Agder er spesielt invitert til å komme. Men Pedersen understreker at dette er en konsert for alle.
- Her trenger man ikke være medlem for å være med. Det å kunne sette seg ned i ro og fred og gjennom tekst og toner bli inspirert, er noe vi ønsker mange skal få ta del i, sier han.
- Om publikum kan bli så begeistret at man nærmest står på stolene, så hadde jo det vært noe, smiler han.
- Hvordan vil dere benytte anledningen til å si noe om hva Odd Fellow Ordenen er?
- Det vi vil gi uttrykk for, er de verdiene Odd Fellow Ordenen er tuftet på. Det handler om nestekjærlighet, toleranse, respekt for hverandre, og uten at det blir noe kleint og klamt. Det å formidle det vi står for uten å drive noen form for misjonsvirksomhet.
- Hvor sterkt står Odd Fellow her i distriktet?
- Jeg tror den voksne garde er klar over at det finnes noe som heter Odd Fellow, og at vi har et ordenshus i Festningsgaten 2. Om de vet hva vi står for, er jeg usikker på. Flere vil kanskje ha fått med at vi har finansiert ny redningsskøyte, støtter ulike prosjekter i distriktet og har vært med på å bygge ny SOS Barneby både i El Salvador og i Malawi. Vi er i en fase hvor vi prøver å gjøre oss mer synlig. Det at vi er en lukket orden, og nok har vært mer lukket tidligere enn hva tilfellet er nå, har nok gjort at vi er blitt sett på som en rar og underfundig gruppe som møter til samlingene i mørkt pent tøy. Vi er en lukket orden, og at man søker om opptak, det er det som det betyr, men at vi er åpen om hva vi gjør, hva vi står for, noe hjemmesidene våre er et synlig bevis på, sier han.

Feriekoloni for barn

Pedersen er klar på at et eventuelt overskudd vil brukes til ulike humanitære prosjekter som Odd Fellow Ordenen i Kristiansand er engasjert i.
- Den store drømmen vi har, er å kunne sette et Odd Fellow-stempel på et godt prosjekt. Det finnes 900-1.000 fattige barn i Kristiansand. Hva gjøres for disse? Det er en målgruppe som er vanskelig å fange opp. Tenk om vi fikk til å lage en feriekoloni for dem, der hvor barn som kanskje aldri hadde vært på en hyttetur fikk sjansen til nettopp det. Mange av dem har kanskje heller ikke holdt i et fiskesnøre, hatt ski på beina, eller vært i Dyreparken. I Odd Fellow har vi mange hender som kunne vært med og lagt til rette for og gjennomført en feriekoloni for denne gruppen, sier Dag-Runar Pedersen.


Den 19. april inviterer vi til orgel- og
fiolinkonsert med Reidar Skaaland og
Ragnhild Ek Zeiler i Søm kirke.
Arrangementet er åpent for alle, sier Dag
Runar Pedersen i Odd Fellow Ordenen.

Konserten i Søm kirke har tema «Fra Mørke
Til Lys»